Podle čeho vybíráte upínače pro CNC?

Doba čtení: 2 minuty.
Hlavními typy upínačů, které se dnes používají v nábytkářském a truhlářském průmyslu, jsou je upínací hlava ISO30 nebo typ HSK63F. Zjistěte, co byste o nich měli vědět.
Výrobci je využívají v závislosti na vřetenu stroje a druhu práce prováděné na CNC. Moderní CNC centra jsou vybavena zásobníky sklíčidel, ze kterých může stroj kdykoli vybírat. Dostatečný počet sklíčidel vybavených potřebnými nástroji zajišťuje plynulý výrobní proces bez nutnosti zastavovat stroj a měnit nástroj.

Upínací hlavy ISO30 a HSK63F

Co je důležité vědět o upínačích?

Správné upnutí na obráběcích centrech má klíčový vliv na kvalitu obráběného materiálu. Ovlivňuje to nejen kvalitu opracování hran, ale také parametry obrábění a životnost nástroje. Společnost ITA TOOLS nabízí CNC upínače v provedení HSK63 i ISO30. Nejběžnějšími upínacími systémy na CNC strojích jsou upínače HSK63F a ISO30, které se vyznačují třídou přesnosti G6.3 a efektivním upínáním a snadnou manipulací. Možnost výměny upínací kleštiny umožňuje použití nástrojů s různými průměry upínací stopky.

CNC upínače - rozsáhlá nabídka produktů

Upínače ISO30 i HSK používají kleštiny sešroubované maticí, rozdíl je pouze ve způsobu upnutí ve vřetenu stroje. U upínačů ISO30 je také nutné zvolit správné sklíčidlo.

Kromě klasických upínačů s drážkou pro upínací kleštinu existují také upínače se stopkou. Ty umožňují montáž jak hlav, tak fréz a kotoučových pil. Zajímavou kategorií jsou prodlužovací upínače s větší celkovou délkou, což je užitečné zejména při práci na pětiosých centrech, kde je často nutné provádět frézovací práce v těžko přístupných místech.

Jak pečovat o CNC upínače?

Námi nabízené upínače splňují řadu kvalitativních norem. Díky tomu má provozovatel CNC strojů jistotu, že na svůj stroj instaluje výrobek, který zajišťuje hladký a bezproblémový provoz. Je však důležité pravidelně čistit sedlo upínače a pouzdro, aby byla zajištěna správná funkce nástroje. Důležité je také pamatovat na výměnu upínacích kleštin, které časem ztrácejí pružnost, což může snížit upínací sílu nástroje. V obou případech to může vést ke zhoršení kvality řezu, zlomení nástroje a dokonce poškození vřetena stroje.