Laserová ablace - inovativní technologie společnosti ITA TOOLS

Laserová ablace - inovativní technologie společnosti ITA TOOLSDoba čtení: 3 minuty.

Dokonalé broušení laserovým paprskem umožňuje dřevoobráběcím nástrojům dosáhnout delší životnosti a vyšší odolnosti. Volba laserové ablace se tak přímo promítá do efektivnějšího výrobního procesu. Jaké jsou hlavní charakteristiky laserové ablace?

Co je laserová ablace?

Laserová ablace zahrnuje zaměření laserového paprsku na materiál, aby se odstranila jeho povrchová vrstva. Množství odstraněného materiálu závisí na intenzitě, délce pulzu a vlnové délce laseru, jakož i na vlastnostech samotného materiálu. Laserový puls absorbuje cílová oblast, čímž rozbíjí chemické vazby. Použitím krátkých, nanosekundových (0,000 000 001 s) a pikosekundových (0,000 000 000 001 s) pulzů dochází k sublimaci nebo odpařování materiálu z povrchu.

Jednou z hlavních výhod odpařování je, že nedochází k zahřívání povrchu materiálu, čímž se minimalizuje tepelný vliv na jeho strukturu. Laserová ablace je přesnější a účinnější než tradiční metody broušení. Tato technologie je úspěšně používána pro ostření všech typů diamantových nástrojů: hlavic, nožů, fréz, vrtáků a kotoučových pil.

ita-tools-worker1

Výhody laserové ablace

Technologii broušení PCD poskytují moderní stroje japonsko-německé společnosti DMG MORI. Plná automatizace urychluje proces ostření. Možnost broušení celé sady nástrojů v jednom cyklu bez nutnosti jejich vyjmutí zajišťuje rovnoměrný průměr. Laserová ablace umožňuje ostření úhlů od 15 mikronů a zajišťuje dokonalou přesnost i u složitých profilů, jako jsou nástroje pro podlahové desky.

Za zmínku také stojí, že laserová ablace má díky svému specifickému provozu téměř zanedbatelný negativní dopad na životní prostředí. Díky těmto aspektům lze říci, že tato metoda přináší revoluci v broušení diamantových nástrojů v dřevozpracujícím průmyslu.

Elektroerozivní ostření versus laserové ostření: Co si vybrat?

Elektroerozivní broušení je známá klasická metoda broušení diamantových nástrojů pomocí elektrického oblouku, kotouče nebo drátu, případně měděno-volframové elektrody. Navzdory dobrým výsledkům elektroerozivního broušení má metoda laserové ablace řadu výhod, které ji výrazně odlišují od ostatních metod broušení. Proč?

ita-tools-worker2

Při tradičním broušení elektrod dochází k nerovnoměrné struktuře nabroušené hrany, protože se zahřívá jak ostří, tak okolní materiál. Zahřátý materiál se taví a vypaluje, což vytváří zónu poškozeného materiálu. Elektroeroze také nedokáže brousit diamantové zrna usazená ve vazbě hrany diamantové desky, protože polykrystalický diamant (PKD) neelektroeroduje, což způsobuje pouze roztavení pojiva a "vytrhnutí" diamantových zrn rotační elektrodou. Tato technologie také nemůže brousit třískové lámací nástroje a průměr drátu pro tento proces znemožňuje obrábění malých poloměrů. Žádná hrana tedy není dokonale rovná. Naopak při broušení laserovým paprskem je možné brousit profilové nástroje, čímž lze diamantové destičce dát libovolný tvar.

Rozhodněte se pro nové technologie

Navzdory dobrým výsledkům elektroerozivní metody poskytuje metoda laserové ablace podstatně více výhod a odlišuje se od ostatních metod broušení. Oproti elektroerozi nabízí laser možnost broušení nástrojů s lámáním třísek a poskytuje vynikající povrchovou úpravu ostří bez třísek, protože laser prořezává diamantová zrna. Při použití elektroerozivního broušení navíc průměr elektrod znemožňuje opracování malých poloměrů. Pro dosažení vysoké kvality by se měl proces broušení 2-3krát opakovat.

Jako ITA TOOLS jsme průkopníkem v technologii broušení diamantových nástrojů laserovou ablací a jsme jedinou společností, která tuto službu zákazníkům nabízí. Kontaktujte nás a přesvědčte se sami, jak může tato inovativní metoda ostření nástrojů ovlivnit výrobu vaší společnosti.